Post Image

Polinomlarda Toplama ve Çıkarma


Örnek:

P(x)=5x+2

Q(x)=4x+3

Olduğuna göre, P(x)+Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)+Q(x)=5x+2+4x+3=9x+5

Örnek:

P(x)=-2x+2

Q(x)=3x+1

Olduğuna göre, P(x)+Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)+Q(x)=-2x+2+3x+1=x+3

Örnek:

P(x)=4x+1

Q(x)=2x+5

Olduğuna göre, P(x)-Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)-Q(x)=4x+1-(2x+5)=4x+1-2x-5=2x-4

Örnek:

P(x)=x^2+2x+1

Q(x)=3x^2+3x-2

Olduğuna göre, P(x)+Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)+Q(x)=x^2+2x+1+3x^2+3x-2=4x^2+5x-1

Örnek:

P(x)=2x^2-3x+4

Q(x)=5x^2+3x-4

Olduğuna göre, P(x)-Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)-Q(x)=2x^2-3x+4-(5x^2+3x-4)

P(x)-Q(x)=2x^2-3x+4-5x^2-3x+4=-3x^2-6x+8

Örnek:

P(x)=x^3-3x^2+5x-1

Q(x)=2x^3+2x-4

Olduğuna göre, P(x)+Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)+Q(x)=x^3-3x^2+5x-1+2x^3+2x-4

P(x)+Q(x)=3x^3-3x^2+7x-5

Örnek:

P(x)=-2x^3-x^2-1

Q(x)=3x^3+2x-5

Olduğuna göre, P(x)-Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

P(x)+Q(x)=-2x^3-x^2-1-(3x^3+2x-5)

P(x)+Q(x)=-2x^3-x^2-1-3x^3-2x+5=-5x^3-x^2-2x+4

Örnek:

P(x)=x^2-3x-2

Q(x)=x^3+x^2+3

Olduğuna göre, 3P(x)-2Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

3P(x)=3(x^2-3x-2)=3x^2-9x-6

-2Q(x)=-2(x^3+x^2+3)=-2x^3-2x^2-6

3P(x)-2Q(x)=3x^2-9x-6-2x^3-2x^2-6=-2x^3+x^2-9x-12

Örnek:

P(x)=4x^3-2x+5

Q(x)=3x^3+x^2+1

Olduğuna göre, 3P(x)-4Q(x) işleminin sonucunu bulunuz.

Çözüm:

3P(x)=3(4x^3-2x+5)=12x^3-6x+15

-4Q(x)=-4(3x^3+x^2+1)=-12x^3-4x^2-4

3P(x)-4Q(x)=12x^3-6x+15-12x^3-4x^2-4=-4x^2-6x+11


BENZER YAZILAR

Bir cevap yazın

Araç çubuğuna atla