Post Image

Polinom Foksiyonlar Soru Çözümü


Yeni yazılardan haberdar olmak için:

İnstagramdan bizi takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/matgunluk/

Pinterestten bizi takip edebilirsiniz: www.pinterest.com/matgunlukleri

Facebooktan bizi takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/matematikgunlugu19/

Soru 1.

P(x)=3x-4 olduğuna göre,

P(1)+P(2) işleminin sonucu kaçtır?

Çözüm: P(1)=3.1-4=-1

P(2)=3.2-4=2

P(1)+P(2)=-1+2=1
\bigbreak
Soru 2.

P(x)=2x^3-4x+1 olduğuna göre,

P(-1)+P(2) işleminin sonucu kaçtır?

Çözüm: P(-1)=2(-1)^3-4(-1)+1=2.(-1)+4+1=3

P(2)=2.2^3-4.2+1=2.8-8+1=9

P(-1)+P(2)=3+9=12
\bigbreak
Soru 3.

P(x)=ax^2+x-3 ve P(1)=0 olduğuna göre, a kaçtır?

Çözüm: P(1)=a.1^2+1-3

a+1-3=a-2=0

a=2 olur.
\bigbreak
Soru 4.

P(x-2)=3x^2-x+4 olduğuna göre, P(2) kaçtır?

Çözüm: P(x-2)=P(2) buradan, x-2=2 ve x=4 yazarak P(2) bulunur.

P(4-2)=3.4^2-4+4

P(2)=3.16-4+4=48 bulunur.
\bigbreak
Soru 5.

P(x)=2x-3 olduğuna göre, P(x+1) polinomunu bulunuz.

Çözüm: P(x) polinomunda x yerine x+1 yazalım.

P(x+1)=2.(x+1)-3=2x+2-3

P(x+1)=2x-1 olarak bulunur.
\bigbreak
Soru 6.

P(x)=x^2-2x+3 olduğuna göre, P(3x) polinomunu bulunuz.

Çözüm: P(x) polinomunda x yerine 3x yazalım.

P(3x)=(3x)^2-2.3x+3

P(3x)=9x^2-6x+3 olarak bulunur.
\bigbreak
Soru 7.

P(x+2)=x^2+x-2 olduğuna göre, P(x) polinomunu bulunuz.

Çözüm: P(x+2) polinomunda x yerine x-2 yazalım.

P(x-2+2)=(x-2)^2+(x-2)-2

P(x)=x^2-4x+4+x-2-2

P(x)=x^2-3x olarak bulunur.
\bigbreak
Soru 8.

P(x-3)=3x^2+2x-1 olduğuna göre, P(x) polinomunu bulunuz.

Çözüm: P(x-3) polinomunda x yerine x+3 yazalım.

P(x+3-3)=3(x+3)^2+2(x+3)-1

P(x)=3(x^2+6x+9)+2x+6-1

P(x)=3x^2+18x+27+2x+6-1

P(x)=3x^2+20x+32 olarak bulunur.


Bir cevap yazın

Araç çubuğuna atla